研究者業績
基本情報
研究分野
1委員歴
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2016年4月 - 現在
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2015年4月 - 現在
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2012年4月 - 2016年3月
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2010年4月 - 2012年3月
論文
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Poultry science 99(6) 3102-3110 2020年6月 査読有りTaste is crucial to meat quality, and free Glu is an important taste-active component in meat. Our recent study showed that the short-term feeding of a low-Lys diet increases the concentration of free Glu and other free amino acids in chicken muscle and improves its taste. Here, we investigated the mechanisms by which the feeding of a low-Lys diet increases free Glu in chicken muscle. Two groups (n = 10 per group) of 28-day-old female Ross strain broiler chickens were fed diets with a graded Lys content of 90% or 100% of the recommended Lys requirement (according to National Research Council [1994] guidelines) for 10 D. Free amino acid concentrations and the mRNA abundance of protein metabolism-related genes were measured in breast muscle, and breast muscle metabolome analysis was conducted. Free Glu in muscle was increased by 51.8% in the Lys 90% group compared with the Lys 100% group (P < 0.01). Free threonine, glutamine, glycine, valine, isoleucine, leucine, tyrosine, phenylalanine, histidine, and 3-methyl-histidine concentrations in breast muscle were also increased in the Lys 90% group (P < 0.05). Metabolome analysis also showed that free amino acids were increased in the Lys 90% group. The mRNA abundance of μ-calpain, caspase-3, and 20S proteasome C2 subunit were increased in the Lys 90% group (P < 0.05). Moreover, the free Glu concentration in muscle was correlated with mRNA abundance of μ-calpain (r = 0.74, P < 0.01), caspase 3 (r = 0.69, P < 0.01), 20S proteasome C2 subunit (r = 0.65, P < 0.01), and cathepsin B (r = 0.52, P < 0.05). Our study suggests that the feeding of a low-Lys diet to chickens increased the free Glu content of breast muscle by promoting protein degradation.
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Animal science journal = Nihon chikusan Gakkaiho 90(4) 504-512 2019年4月 査読有り筆頭著者責任著者
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Animal science journal = Nihon chikusan Gakkaiho 90(2) 196-204 2019年2月 査読有り筆頭著者責任著者
MISC
101書籍等出版物
3講演・口頭発表等
98共同研究・競争的資金等の研究課題
10-
日本学術振興会 科学研究費助成事業 2020年4月 - 2024年3月
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日本学術振興会 科学研究費助成事業、基盤研究C 2018年4月 - 2022年3月
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農研機構生物系特定産業技術研究支援センター 革新的技術開発・緊急展開事業(うち先導プロジェクト)、国際競争力強化に向けた黒毛和種短期肥育技術の開発 2016年6月 - 2021年3月
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農研機構生物系特定産業技術研究支援センター 革新的技術開発・緊急展開事業(うち先導プロジェクト)、胎児期と初期成長期の代謝プログラミングによる和牛肥育期間の大幅な短縮技術の開発 2016年6月 - 2018年3月
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日本学術振興会 科学研究費助成事業 2013年4月 - 2017年3月
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日本学術振興会 科学研究費助成事業、挑戦的萌芽研究 2015年4月 - 2017年3月
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日本学術振興会 科学研究費助成事業、基盤研究C 2013年4月 - 2017年3月
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農林水産省 農林水産試験研究費補助金農林水産業の革新的技術緊急展開事業 2015年2月 - 2016年3月
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日本学術振興会 科学研究費助成事業、基盤研究C 2011年4月 - 2013年3月
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日本学術振興会 科学研究費助成事業、若手研究B 2004年4月 - 2006年3月