基本情報
研究分野
1委員歴
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2016年4月 - 現在
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2015年4月 - 現在
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2012年4月 - 2016年3月
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2010年4月 - 2012年3月
論文
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Poultry science 99(6) 3102-3110 2020年6月 査読有りTaste is crucial to meat quality, and free Glu is an important taste-active component in meat. Our recent study showed that the short-term feeding of a low-Lys diet increases the concentration of free Glu and other free amino acids in chicken muscle and improves its taste. Here, we investigated the mechanisms by which the feeding of a low-Lys diet increases free Glu in chicken muscle. Two groups (n = 10 per group) of 28-day-old female Ross strain broiler chickens were fed diets with a graded Lys content of 90% or 100% of the recommended Lys requirement (according to National Research Council [1994] guidelines) for 10 D. Free amino acid concentrations and the mRNA abundance of protein metabolism-related genes were measured in breast muscle, and breast muscle metabolome analysis was conducted. Free Glu in muscle was increased by 51.8% in the Lys 90% group compared with the Lys 100% group (P < 0.01). Free threonine, glutamine, glycine, valine, isoleucine, leucine, tyrosine, phenylalanine, histidine, and 3-methyl-histidine concentrations in breast muscle were also increased in the Lys 90% group (P < 0.05). Metabolome analysis also showed that free amino acids were increased in the Lys 90% group. The mRNA abundance of μ-calpain, caspase-3, and 20S proteasome C2 subunit were increased in the Lys 90% group (P < 0.05). Moreover, the free Glu concentration in muscle was correlated with mRNA abundance of μ-calpain (r = 0.74, P < 0.01), caspase 3 (r = 0.69, P < 0.01), 20S proteasome C2 subunit (r = 0.65, P < 0.01), and cathepsin B (r = 0.52, P < 0.05). Our study suggests that the feeding of a low-Lys diet to chickens increased the free Glu content of breast muscle by promoting protein degradation.
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Animal science journal = Nihon chikusan Gakkaiho 90(4) 504-512 2019年4月 査読有り筆頭著者責任著者
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Animal science journal = Nihon chikusan Gakkaiho 90(2) 196-204 2019年2月 査読有り筆頭著者責任著者
MISC
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56th International Congress of Meat Science and Technology Proceedings C0054 2010年8月 査読有り
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56th International Congress of Meat Science and Technology Proceedings C0009 2010年8月 査読有り筆頭著者責任著者
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Proceedings of the 3rd International Symposium of Sustainability in Food Production, Agriculture and the Environment in Asia 60 119-121 2009年10月 査読有り
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55th International Congress of Meat Science and Technology Proceedings PE1.07 2009年8月 査読有り筆頭著者責任著者
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55th International Congress of Meat Science and Technology Proceedings PE1.11 2009年8月 査読有り
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Comparison of Whole, Soluble and Mitochondrial Protein Profiles between Fast and Slow Bovine Muscles55th International Congress of Meat Science and Technology Proceedings PE1.12 2009年8月 査読有り
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近畿中国四国農業研究成果情報(CD-ROM) 2008 CHIKUSANKUSACHISUISHIMBUKAI,GIJUTSU.FUKYU,4 2009年6月
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化学と生物 46(10) 697-701 2008年10月1日食肉(牛肉)の肉質等級は主に,肉色,肉のキメ・シマリ,脂肪交雑,脂肪の光沢と色によって評価され,特に前三者は食肉の価格に大きく反映される重要な形質である.骨格筋の形質の決定において核内受容体などの転写因子や転写共役因子の重要性が近年明らかにされている.食肉の品質を規定する因子の候補として有望なこれら因子の分子機構を概説する.
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農林水産省農林水産技術会議事務局研究成果 (456) 75-76 2008年2月18日
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第3編 水田を活用した高品質・高機能性畜産物生産技術の開発 第1章 水田・里山等の放牧活用による環境保全的高機能性乳肉生産システム 18 シバ型草地を主体とした自給粗飼料により生産された牛肉の特性解明農林水産省農林水産技術会議事務局研究成果 (451) 325-328 2007年3月26日
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52nd International Congress of Meat Science and Technology Proceedings 67-68 2006年8月 査読有り筆頭著者責任著者
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11th Animal Science Congress of the Asian-Australasian of Animal production Societies Proceedings 3 218-220 2004年9月 査読有り筆頭著者責任著者
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7th World Congress on Genetics Applied to Livestock Production proceedings 29 657-659 2002年8月 査読有り筆頭著者責任著者
書籍等出版物
3講演・口頭発表等
98共同研究・競争的資金等の研究課題
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日本学術振興会 科学研究費助成事業 2020年4月 - 2024年3月
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日本学術振興会 科学研究費助成事業、基盤研究C 2018年4月 - 2022年3月
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農研機構生物系特定産業技術研究支援センター 革新的技術開発・緊急展開事業(うち先導プロジェクト)、国際競争力強化に向けた黒毛和種短期肥育技術の開発 2016年6月 - 2021年3月
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農研機構生物系特定産業技術研究支援センター 革新的技術開発・緊急展開事業(うち先導プロジェクト)、胎児期と初期成長期の代謝プログラミングによる和牛肥育期間の大幅な短縮技術の開発 2016年6月 - 2018年3月
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日本学術振興会 科学研究費助成事業 2013年4月 - 2017年3月