研究者業績

島田 良子

シマダ リョウコ  (Ryoko Shimada)

基本情報

所属
兵庫県立大学 環境人間学部 助教
学位
博士(学術)(京都府立大学)

J-GLOBAL ID
201801013406584626
researchmap会員ID
B000325023

論文

 22
  • Ryoko Shimada, Kotomi Sasaki, Toshiko Kuwano, Satomi Eguchi, Mayu Nakatani, Masahiro Yuasa, Miki Yoshimura
    International Journal of Gastronomy and Food Science 37 100961 2024年6月  査読有り筆頭著者
  • 吉村美紀, 加藤陽二, 和田裕子, 島田良子, 小林美幸, 赤松成基, 鯛かおる, 高山裕貴
    兵庫県立大学環境人間学部研究報告 25 41-46 2023年3月  査読有り
  • 湯浅 正洋, 竹内 昌平, 山下 絵美, 澤村 弘美, 島田 良子, 坂本 薫, 冨永 美穂子
    日本家政学会誌 73(11) 665-673 2022年11月  査読有り
    本研究では, 岩牡蠣を地域ブランド食品としてPRするための基礎資料を得ることを目的に, 牡蠣生産地の若年者における牡蠣類とその特徴の認知度や, 一般的な牡蠣類とその特徴の認知度について, 質問紙調査により明らかにした. 調査はわが国における主要な牡蠣類の生産地である長崎県, 兵庫県, 宮城県および広島県において, 将来的な岩牡蠣の購買層になり得る学生 (若年者) を対象に実施した. 岩牡蠣の認知度は, 若年回答者の約4割で, その食経験がある者の割合は2割未満であり, 岩牡蠣を知らない, あるいは食べたことがない者が多いことが明らかとなった. また, 真牡蠣と比べると岩牡蠣の旬は正しく認識されておらず, その生産地もほとんど認知されていなかった. 一般に牡蠣類の栄養素等はミネラル, 牡蠣料理はフライと焼きのイメージが強いことが示された. これらの情報は, 岩牡蠣を地域ブランド食品としてPRするための方法を提案する上で, 有用な基礎資料になり得ると考える.
  • Miki Yoshimura, Hiromi Sawamura, Ryoko Shimada
    日本家政学会誌 73(9) 551-560 2022年9月  査読有り
  • Ryoko Shimada, Miki Yoshimura
    Journal of Biorheology 35(1) 10-17 2021年4月  査読有り筆頭著者責任著者
  • 吉村美紀, 秋吉萌, 佐々木琴美, 島田良子
    兵庫県立大学環境人間学部研究報告 35(1) 10-17 2021年3月  査読有り
  • 島田良子, 西村響子, 吉村美紀
    日本家政学会誌 71(8) 532-541 2020年8月  査読有り筆頭著者責任著者
    レジスタントスターチ・タイプ4 (RS-4) は化学修飾デンプンで, 加工デンプンの一種である. 加工デンプンは食品の物性改良を目的に使用されることが多いが, 食物繊維様の機能も有している. 本研究では, 食物繊維摂取量を増加させることを目的に, 原料デンプンの異なるRS-4を添加しても, 嗜好性が得られるのか, 物性に差が生じるのか検討した. RS-4はジャガイモ, タピオカ, コメデンプンをリン酸架橋したものとサツマイモ, コムギデンプンをリン酸モノエステル化リン酸架橋したものを用いた. これらを小麦粉の20%と置換しホームベーカリーで焼成した. なお, 小麦粉100%で焼成したパンをControlパンとした. 焼成1日後に, 比容積測定, 硬度測定, 粒度分布, SEMによるパンの構造解析, 官能評価を行った. いずれのRS-4添加パンの比容積はControlパンよりも小さく, クラムも硬かった. デンプンを架橋化するとデンプン粒の膨潤が抑制されデンプン粒が残存していたため, パンが十分に膨らまず硬さに影響したと推察された. 識別評価, 嗜好評価のいずれの項目においてもRS-4の間に差はみられなかった. 嗜好評価の結果より, RS-4を添加したパンにおいてもControlパンと同程度の嗜好性が得られたことから, いずれの RS-4を食パンへ添加しても日常的に摂取でき, 食物繊維量を増加させる素材としても有効である可能性が示唆された.
  • 島田 良子, 海老原 清, 吉村 美紀
    日本家政学会誌 = Journal of home economics of Japan 69(9) 667-675 2018年9月  査読有り筆頭著者責任著者
  • Ryoko Shimada, Kiyoshi Ebihara
    Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 82(4) 669-676 2018年  査読有り
    We examined whether soybean (SB) and soy protein isolate (SPI) can prevent the betaine-induced elevation of plasma cholesterol as well as maintain the betaine-induced reduction of plasma Hcy concentration. Rats were fed casein-, SB-, or SPI-based diet with or without betaine SPI-based diet with betaine containing soybean fiber (SF) or soy lecithin (SL) or the combination of SF and SL. Plasma Hcy concentration was decreased by feeding betaine to rats fed the casein-, SB-, and SPI-based diets. Betaine-induced elevation of plasma cholesterol was decreased by feeding the SB-based diet compared with the casein-based diet, but was not decreased by feeding the SPI-based diet. In rats fed the SPI-based diet, the increased concentration of plasma cholesterol by betaine feeding was not prevented by independent addition of SL or SF, but was prevented by a combination of SL and SF, and was associated with increased fecal excretion of bile acids.
  • Yohko SUGAWA-KATAYAMA, Kazuyuki OKU, Masayuki KATAYAMA, Ryoko SHIMADA, Yoko YAMAGUCHI, Kaori MURAKAMI, Tomoyasu KAMIYA, Motoya IKEGUCHI
    ルミナコイド研究 : 日本食物繊維学会会誌 21(1) 9-18 2017年6月  査読有り
  • 島田 良子
    京都府立大学大学院 2017年3月  査読有り
  • Shimada R, Oku K, Katayama M, Takano A, Sugawa-Katayama Y
    Trance Nutrients Research 33 106-111 2016年12月  査読有り筆頭著者責任著者
  • Ryoko Shimada, Miho Fujita, Masahiro Yuasa, Hiromi Sawamura, Toshiaki Watanabe, Ayaka Nakashima, Kengo Suzuki
    FOOD & FUNCTION 7(11) 4655-4659 2016年10月  査読有り筆頭著者責任著者
    In the present study, the effects of Euglena and paramylon on hyperglycemia were examined in Otsuka Long-Evans Tokushima fatty (OLETF; type 2 diabetes mellitus model) rats. OLETF rats were fed an AIN-93 M diet containing cellulose, Euglena, or paramylon for 10 weeks. Long-Evans Tokushima Otsuka (LETO) rats were used as nondiabetic controls. An oral glucose-tolerance test (OGTT) was performed at 0 and 10 weeks. OLETF control rats were obese because of bulimia and showed abdominal fat accumulation and hyperglycemia. Euglena supplementation improved hyperglycemia and decreased food intake, body weight gain, and abdominal fat. However, there were no changes in the paramylon-supplemented group compared to the OLETF control group. Triglyceride concentrations in the serum and liver were lower in Euglena-supplemented rats than in OLETF control rats. There was a correlation between hepatic triglyceride concentration and the area under the curve (AUC) of OGTT at 10 weeks. This suggests that the improvement in glycemic control in the Euglena-supplemented group may depend on substances other than paramylon present in Euglena.
  • Shimada R, Tachibe M, Ebihara K
    Jpn Pharmacol Ther 44(7) 1005-1011 2016年7月  査読有り
  • Masahiro Yuasa, Yuki Aoyama, Ryoko Shimada, Hiromi Sawamura, Shuhei Ebara, Munetaka Negoro, Toru Fukui, Toshiaki Watanabe
    Journal of Nutritional Science and Vitaminology 62(2) 81-87 2016年  査読有り
    Biotin is a water-soluble vitamin that functions as a cofactor for biotin-dependent carboxylases. The biochemical and physiological roles of biotin in brain regions have not yet been investigated sufficiently in vivo. Thus, in order to clarify the function of biotin in the brain, we herein examined biotin contents, biotinylated protein expression (e.g. holocarboxylases), and biotin-related gene expression in the brain of biotin-deficient rats. Three-week-old male Wistar rats were divided into a control group, biotin-deficient group, and pair-fed group. Rats were fed experimental diets from 3 wk old for 8 wk, and the cortex, hippocampus, striatum, hypothalamus, and cerebellum were then collected. In the biotin-deficient group, the maintenance of total biotin and holocarboxylases, increases in the bound form of biotin and biotinidase activity, and the expression of an unknown biotinylated protein were observed in the cortex. In other regions, total and free biotin contents decreased, holocarboxylase expression was maintained, and bound biotin and biotinidase activity remained unchanged. Biotin-related gene (pyruvate carboxylase, sodium-dependent multivitamin transporter, holocarboxylase synthetase, and biotinidase) expression in the cortex and hippocampus also remained unchanged among the dietary groups. These results suggest that biotin may be related to cortex functions by binding protein, and the effects of a biotin deficiency and the importance of biotin differ among the different brain regions.
  • Shimada R, Yoshimura M, Murakami K, Ebihara K
    Int J Clin Nutr Die 1(1) No.103 2015年12月  査読有り
  • Hiromi Sawamura, Chieko Ikeda, Ryoko Shimada, Yui Yoshii, Toshiaki Watanabe
    CONGENITAL ANOMALIES 55(1) 31-36 2015年2月  査読有り
    To characterize a new function of the water-soluble vitamin, biotin, in reproduction and early growth in mammals, the effects of high dietary doses of biotin on early spermatogenesis were biochemically and histologically investigated in male rats. Weaned rats were fed a CE-2 (control) diet containing 0.00004% biotin, or a control diet supplemented with 0.01%, 0.1%, or 1.0% biotin. Pair-fed rats were fed a control diet that was equal in calories to the amount ingested by the 1.0% biotin group, because food intake was decreased in the 1.0% biotin group. Food intake and body weight gain were lower in the 1.0% biotin group than in the control group. The kidney, brain and testis weights were significantly lower in the 1.0% biotin group than in the pair-fed group after 6 weeks of feeding. The accumulation of biotin in the liver and testis increased in a dose-dependent manner. In the 1.0% biotin group, the number of mature sperm was markedly lower, that of sperm with morphologically abnormal heads, mainly consisting of round heads, had increased. In addition, the development of seminiferous tubules was inhibited, and few spermatogonia and no spermatocytes were histologically observed. These results demonstrated that the long-term intake of high-dose biotin inhibited spermatogenesis in young male rats.
  • Sawamura H, Ishii Y, Shimada R, Yuasa M, Negoro M, Watanabe T
    Int J Anal Bio-Sci 2(4) 126-134 2014年9月  査読有り
  • Watanabe T, Shimada R, Matsuyama A, Yuasa M, Sawamura H, Yoshida E, Suzuki K
    Food & function 4(11) 1685-1690 2013年11月  査読有り
  • 島田 良子
    兵庫県立大学大学院環境人間学研究科 2012年2月  査読有り

書籍等出版物

 2

講演・口頭発表等

 66

所属学協会

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共同研究・競争的資金等の研究課題

 3