Researcher List Ryoko Shimada Ryoko Shimada (島田 良子) Please select the form format to download from below 「Education and research environment」format 「No. 4, the Ministry of Education document style ①Outline for Vitae」format 「No. 4, the Ministry of Education document style ②Education and research environment」format Profile Information AffiliationSchool of Human Science and Environment, University of HyogoDegree博士(学術)(京都府立大学)J-GLOBAL ID201801013406584626researchmap Member IDB000325023 Research Interests 6 resistant starch dietary fiber 物性 嗜好性 mastication 高齢者 Research Areas 2 Life sciences / Food sciences / Humanities & social sciences / Home economics, lifestyle science / 調理科学、食品加工学、ライフステージ栄養学、栄養生理学 Research History 3 Apr, 2019 - Present School of Human Science and Environment, University of Hyogo Apr, 2019 - Sep, 2020 Konan Women's University Apr, 2017 - Mar, 2019 Faculty of Health Science, Department of Health and Nutrition, Osaka Aoyama College Education 2 Apr, 2010 - Mar, 2012 of Human Science and Environment, Graduate School, University of Hyogo Apr, 2006 - Mar, 2010 Department of Health and Nutrition, Faculty of Health Science, Osaka Aoyama College Committee Memberships 6 Apr, 2025 - Present 第24回日本栄養改善学会近畿支部会学術総会 実行委員 Apr, 2021 - Present 分子調理研究会事務局 Mar, 2020 - Mar, 2024 日本調理科学会近畿支部委員 Sep, 2022 - Jul, 2023 第46回日本バイオレオロジー学会年会実行委員 Jun, 2021 - Oct, 2022 日本調理科学会2022年度大会実行委員 More Awards 1 Dec, 2019 日本調理科学会近畿支部第45回研究発表会 若手優秀発表賞, 日本調理科学会近畿支部 Papers 26 Antioxidant, physical, and sensory properties of dried fresh onion (Allium cepa L.) leaves-added cookies Masahiro Yuasa, Aya Takimoto, Ryoko Shimada, Mihoko Tominaga Trace Nutrients Research in press, Dec, 2025 真空フライ法による米飯の性状におよぼす米品種と加熱温度の影響 吉村美紀, 田中美穂, 島田良子, 鯛かおる 日本調理科学会誌, 58(6) 308-316, Dec, 2025 Peer-reviewed 米ゲル・ソラマメ粉混合カスタードクリームの物性・嗜好性 島田 良子, 松本 麻美, 吉村 美紀 日本家政学会, 76(11) 545-556, Dec, 2025 Peer-reviewedLead author Effect of resistant starch on the physical properties and structure of wheat gel at different heating temperatures Ryoko Shimada, Miki Yoshimura Food Physics, 2 100052-100052, Sep, 2025 Peer-reviewedLead authorCorresponding author うどんの物性・嗜好性・咀嚼性に及ぼすハイアミロースコーンスターチ混合濃度の影響 島田良子, 鷲田さゆり, 松原叶夏, 吉村美紀 日本咀嚼学会誌, 35(1) 19-29, May, 2025 Peer-reviewedLead authorCorresponding author More Books and Other Publications 2 食感をめぐるサイエンス~味や香りだけではない,もう一つのおいしさを探る~ Mouritsen, Ole G, Styrbaek, Klavs, 著, 石川伸一, 萱島知子, 島田良子, 冨永美穂子, 山下絵美, 湯浅正洋 (Role: Joint translator, 第1章,第2章) 化学同人株式会社, Aug, 2019 カリフォルニア・レーズンに豊富な食物繊維を学ぼう! 海老原清, 島田良子 (Role: Supervisor (editorial)) カリフォルニア・レーズン協会, Aug, 2017 Presentations 75 高齢者のための 大豆成分混合食パンの 栄養・嗜好性・咀嚼性 島田良子, 松原叶夏, 江口智美, 桑野稔子, 吉村美紀 第24回日本栄養改善学会近畿支部会学術総会, Nov 22, 2025 未熟バナナに含まれるレジスタントスターチの基礎的特性と応用 高橋希実, 島田良子, 吉村美紀 日本家政学会関西支部第 47 回研究発表会, Nov 8, 2025 米粉・カリフラワーペースト混合ピザの物性と嗜好性 平岡結菜, 島田良子, 吉村美紀 日本調理科学会2025年度大会, Aug 31, 2025 たんぱく質を含む加工食品の物性と咀嚼性 髙垣仁結, 島田良子, 吉村美紀 日本調理科学会2025年度大会, Aug 31, 2025 未熟バナナに含まれるレジスタントスターチ量の調理による変化 髙橋希実, 島田良子, 吉村美紀 日本調理科学会2025年度大会, Aug 31, 2025 More Research Projects 4 レジスタントスターチの粒子感覚を活かした食品の創製と食感改良方法の検討 科学研究費助成事業, 日本学術振興会, Apr, 2025 - Mar, 2028 島田 良子 レジスタントスターチ混合系食品の力学的・幾何学的特性および冷凍耐性に関する研究 科学研究費助成事業 若手研究, 日本学術振興会, Feb, 2021 - Mar, 2024 島田 良子 生活習慣病・認知症予防に資する大豆混合系食品の創製とヒトの咀嚼・満足感への影響 科学研究費助成事業 基盤研究(B), 日本学術振興会, Apr, 2020 - Mar, 2023 吉村 美紀, 桑野 稔子, 江口 智美, 島田 良子, 亀山 詞子 健康長寿に寄与する茶飲料の食欲亢進効果:情動脳機能との関係 科学研究費 基盤研究C, 文部科学省, Apr, 2018 - Mar, 2020 村上 香
Ryoko Shimada (島田 良子) Please select the form format to download from below 「Education and research environment」format 「No. 4, the Ministry of Education document style ①Outline for Vitae」format 「No. 4, the Ministry of Education document style ②Education and research environment」format Profile Information AffiliationSchool of Human Science and Environment, University of HyogoDegree博士(学術)(京都府立大学)J-GLOBAL ID201801013406584626researchmap Member IDB000325023 Research Interests 6 resistant starch dietary fiber 物性 嗜好性 mastication 高齢者 Research Areas 2 Life sciences / Food sciences / Humanities & social sciences / Home economics, lifestyle science / 調理科学、食品加工学、ライフステージ栄養学、栄養生理学 Research History 3 Apr, 2019 - Present School of Human Science and Environment, University of Hyogo Apr, 2019 - Sep, 2020 Konan Women's University Apr, 2017 - Mar, 2019 Faculty of Health Science, Department of Health and Nutrition, Osaka Aoyama College Education 2 Apr, 2010 - Mar, 2012 of Human Science and Environment, Graduate School, University of Hyogo Apr, 2006 - Mar, 2010 Department of Health and Nutrition, Faculty of Health Science, Osaka Aoyama College Committee Memberships 6 Apr, 2025 - Present 第24回日本栄養改善学会近畿支部会学術総会 実行委員 Apr, 2021 - Present 分子調理研究会事務局 Mar, 2020 - Mar, 2024 日本調理科学会近畿支部委員 Sep, 2022 - Jul, 2023 第46回日本バイオレオロジー学会年会実行委員 Jun, 2021 - Oct, 2022 日本調理科学会2022年度大会実行委員 More Awards 1 Dec, 2019 日本調理科学会近畿支部第45回研究発表会 若手優秀発表賞, 日本調理科学会近畿支部 Papers 26 Antioxidant, physical, and sensory properties of dried fresh onion (Allium cepa L.) leaves-added cookies Masahiro Yuasa, Aya Takimoto, Ryoko Shimada, Mihoko Tominaga Trace Nutrients Research in press, Dec, 2025 真空フライ法による米飯の性状におよぼす米品種と加熱温度の影響 吉村美紀, 田中美穂, 島田良子, 鯛かおる 日本調理科学会誌, 58(6) 308-316, Dec, 2025 Peer-reviewed 米ゲル・ソラマメ粉混合カスタードクリームの物性・嗜好性 島田 良子, 松本 麻美, 吉村 美紀 日本家政学会, 76(11) 545-556, Dec, 2025 Peer-reviewedLead author Effect of resistant starch on the physical properties and structure of wheat gel at different heating temperatures Ryoko Shimada, Miki Yoshimura Food Physics, 2 100052-100052, Sep, 2025 Peer-reviewedLead authorCorresponding author うどんの物性・嗜好性・咀嚼性に及ぼすハイアミロースコーンスターチ混合濃度の影響 島田良子, 鷲田さゆり, 松原叶夏, 吉村美紀 日本咀嚼学会誌, 35(1) 19-29, May, 2025 Peer-reviewedLead authorCorresponding author More Books and Other Publications 2 食感をめぐるサイエンス~味や香りだけではない,もう一つのおいしさを探る~ Mouritsen, Ole G, Styrbaek, Klavs, 著, 石川伸一, 萱島知子, 島田良子, 冨永美穂子, 山下絵美, 湯浅正洋 (Role: Joint translator, 第1章,第2章) 化学同人株式会社, Aug, 2019 カリフォルニア・レーズンに豊富な食物繊維を学ぼう! 海老原清, 島田良子 (Role: Supervisor (editorial)) カリフォルニア・レーズン協会, Aug, 2017 Presentations 75 高齢者のための 大豆成分混合食パンの 栄養・嗜好性・咀嚼性 島田良子, 松原叶夏, 江口智美, 桑野稔子, 吉村美紀 第24回日本栄養改善学会近畿支部会学術総会, Nov 22, 2025 未熟バナナに含まれるレジスタントスターチの基礎的特性と応用 高橋希実, 島田良子, 吉村美紀 日本家政学会関西支部第 47 回研究発表会, Nov 8, 2025 米粉・カリフラワーペースト混合ピザの物性と嗜好性 平岡結菜, 島田良子, 吉村美紀 日本調理科学会2025年度大会, Aug 31, 2025 たんぱく質を含む加工食品の物性と咀嚼性 髙垣仁結, 島田良子, 吉村美紀 日本調理科学会2025年度大会, Aug 31, 2025 未熟バナナに含まれるレジスタントスターチ量の調理による変化 髙橋希実, 島田良子, 吉村美紀 日本調理科学会2025年度大会, Aug 31, 2025 More Research Projects 4 レジスタントスターチの粒子感覚を活かした食品の創製と食感改良方法の検討 科学研究費助成事業, 日本学術振興会, Apr, 2025 - Mar, 2028 島田 良子 レジスタントスターチ混合系食品の力学的・幾何学的特性および冷凍耐性に関する研究 科学研究費助成事業 若手研究, 日本学術振興会, Feb, 2021 - Mar, 2024 島田 良子 生活習慣病・認知症予防に資する大豆混合系食品の創製とヒトの咀嚼・満足感への影響 科学研究費助成事業 基盤研究(B), 日本学術振興会, Apr, 2020 - Mar, 2023 吉村 美紀, 桑野 稔子, 江口 智美, 島田 良子, 亀山 詞子 健康長寿に寄与する茶飲料の食欲亢進効果:情動脳機能との関係 科学研究費 基盤研究C, 文部科学省, Apr, 2018 - Mar, 2020 村上 香